Ungdomar för mänskliga rättigheters Världsturné 2008: Skapar en renässans för mänskliga rättigheter

År 2008 är den femte världsturnén som Mary Shuttleworth, ordförande för Ungdomar för mänskliga rättigheter (YHRI). Hon reste mer än 12 000 mil till Karibien och sedan genom Afrika och Asien, och återvände till utgångspunkten i Los Angeles i somras.

I år har vi varit i förbindelse med de nationella regeringarna som aldrig förr, bland annat tjänstemän från Haiti, Nigeria, Kenya, Egypten, Venezuela, Marocko, Pakistan och Taiwan, samt befattningshavare i flera nationella tv-nät.

På Haiti, hennes första destination, träffade Mary Shuttleworth regeringstjänstemän från flera myndigheter. Den haitiske advokaten Aviol Fleurant, grundare av National Academy of Human Rights, deltog i dessa möten och upplevde en mycket positiv respons från regeringen, som meddelade sitt beslut att genomföra program för att göra mänskliga rättigheter vida känt på Haiti.

Höjdpunkten vid Mary Shuttleworths besök i Marocko var invigningen av den nya YHRI-avdelningens huvudkontor, som finns i ett nytt lyxuöst kontorshöghus i centrala Casablanca.

Efter Mary Shuttleworths möte med chefen för en nigeriansk myndighet, följde en särskild presentation till högre tjänstemän inom ett antal andra statliga myndigheter. Mary Shuttleworths värdinna från regeringen arrangerade tv-intervjuer, som sändes i den nationella tv-kanalen.

I Kenya frågade myndighetspersoner från FN och från landets regering, samt en militärbefälhavare, efter YHRI:s undervisningsmaterial för att omedelbart kunna inkludera det i deras befintliga undervisningsprogram. Materialen efterfrågades för leverans till allmänheten samt för speciella ändamål, såsom att utbilda hemvändande offer för människohandel om deras mänskliga rättigheter.

En höjdpunkt i Mary Shuttleworths besök var hennes framträdande på nationell tv som gäst i talkshowen ”Good Morning Kenya”.

Utländska dignitärer gjorde sig besväret att resa till Egypten för att träffa Mary Shuttleworth. En tjänsteman flög in från Genève i Schweiz, medan en annan anlände från Darfur med helikopter.

I Mary Shuttleworths schema för Taiwan ingick möten med vice president Viktor Siew och andra myndighetspersoner, samt presentationer för elever och lärare.

Som hennes vana är, träffade hon vid varje destination på världsturnén barn på olika platser, som t.ex. i skolor, barnhem, sjukhus och universitet.

Syftet med YHRI:s turné detta år var att inspirera högre myndighetspersoner, ledare i samhället, utbildare, ungdomsorganisationer och media över hela världen till att ge undervisning i mänskliga rättigheter, som en del av varje barns skolbildning, och därigenom verkligen skapa en renässans för mänskliga rättigheter.