Vad är Ungdomar för mänskliga rättigheter?

Internationella Ungdomar för mänskliga rättigheter (YHRI) är en ideell organisation som grundades 2001 av dr Mary Shuttleworth, en lärare som föddes och växte upp i Sydafrika under apartheidtiden och på nära håll såg de förödande verkningarna av diskriminering och bristen på grundläggande mänskliga rättigheter.

Syftet med YHRI är att lära ungdomar om mänskliga rättigheter, i synnerhet Förenta nationernas allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna, och inspirera dem till att bli förespråkare för tolerans och fred. YHRI har nu vuxit till en global rörelse med hundratals grupper, föreningar och avdelningar runt om i världen.

Internationella Ungdomar för mänskliga rättigheter lär ut vad mänskliga rättigheter är, både i klassrummet och utanför de traditionella lärosalarna. Vi strävar efter att nå ut till människor med olika bakgrund, med material som ofta tilltalar människor av alla generationer. Genom vår undervisning om mänskliga rättigheter med alla tillbuds stående medel – från konferenser och seminarier till hip-hop och dans – har budskapet spridit sig runt världen.

Vårt material inkluderar musikvideon UNITED – ett multietniskt budskap på gatans språk mot översitteri, som har fångat människors fantasi världen över. Våra 30 korta informativa videoannonser illustrerar de 30 artiklarna i Förenta nationernas allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna. På mindre än en minut kan ungdomar lära sig en av sina mänskliga rättigheter – och alla på mindre än en halvtimme. Dessa videor har också rönt uppmärksamhet från media, och har sänts på tv i många länder världen över. Men det slutar inte där. Videofilmerna visas nu på sportarenors storbildsskärmar under halvtid, i taxibilar, på skärmar i stormarknader, på bio, järnvägsstationer och många andra platser. Klicka för att titta >>

Vi har inspirerat människor att gå, köra racerbilar, göra väggmålningar, arrangera små sammankomster med ungdomsgrupper och föräldralösa barn, liksom att arrangera stora utomhuskonserter.

Våra videor och kursplaner om mänskliga rättigheter fyller klassrum och andra lärdomens salar med de enkla budskapen om vilka våra mänskliga rättigheter är.

Vi inser betydelsen av att samarbeta med likasinnade individer och grupper för att vidga våra vyer och lära från deras mödosamt förvärvade erfarenheter, så att vi kan expandera och nå ungdomar på alla kontinenter.